Marsvin racer

Der findes mange forskellige racer inden for marsvin, ofte flere end de fleste lige tror. De forskellige racer inden for marsvin er blevet udviklet siden dens domesticering omkring 5000 fvt. Racerne varierer meget i udseende – Alt fra korthåret, til ruhåret til langhåret. Fra cirka 1200 til 1532 e.Kr. blev der i høj grad lavet selektiv avl på marsvin af det sydamerikanske folk. Denne selektive avl danner grundlag for mange af de racer, som vores tammarsvin har i dag.

Overordnet kan man inddele marsvin racerne i fem kategorier.

De forskellige marsvin racer:

I denne artikel gennemgår vi de forskellige marsvine racer, hvor I om hver race vil kunne lære følgende:

Korthåret racer

Om ensfarvede korthåret, glathårede marsvin

Glathårede marsvin hører under den korthårede race. De glathårede marsvin er de mest almindelige af slagsen, og de findes i mange forskellige farvekombinationer.

Af farvekombinationer er der ensfarvet og flerfarvet. 

Godkendte farver for ensfarvede korthåret, glathåret er: Hvid rødøjet, hvid mørkøjet, creme, safran, buff, gylden rødøjet, gylden mørkøjet, rød, beige, lilla, chokolade, blå og sort.

Om flerfarvet, korthåret, glathårede marsvin

Ligesom der findes ensfarvede, findes der også flerfarvet korthåret, glathårede marsvin.

Et agouti marsvin flerfarvet på grund af dets basisfarve og med en prikningsfarve ovenpå.

Om tofarvet, korthåret, glathårede marsvin

Ved korthåret, glathårede marsvin er der både ensfarvet, flerfarvet og tofarvet marsvin. Tofarvede marsvin er et glathåret, korthåret marsvin med to forskellige farver.

Alle farver som ensfarvet og flerfarvet er også godkendt for tofarvet marsvin.

Om trefarvet, korthåret, glathårede marsvin

Ved korthåret, glathårede marsvin er der både ensfarvet, flerfarvet og tofarvet og trefarvet marsvin.

Et trefarvet marsvin har tre farver, hvor den ene farve altid er hvid.

Godkendte farver er: Hvid rødøjet, hvid mørkøjet, creme, safran, buff, gylden rødøjet, gylden mørkøjet, rød, beige, lilla, chokolade, blå og sort.

Om hollænder

En hollænder et et korthåret, glathåret marsvin med to farver, hvor den ene farve er hvid, og den anden udfør tegningsfarven.

Hollænderen er karakteristisk pga. dets farvefordeling.

Racen er rigtig svær at opdrætte pga. dets tegninger.

Om crested marsvin

Crested er en korthåret race med en enkelt roset (hvirvel) i panden. Denne rosette kaldes crest.

Racen crested har to typer. Den amerikanske crested og den engelske crested. 

Den engelske crested er ensfarvet, hvor den amerikanske crested har en anden farve i rosetten end resten af kroppen. Crested er ofte hvid, men alle farver, der er godkendt, er tilladt. På billedet ses først en amerikansk crested og på andet billede ses en engelsk crested.

  

Langhåret racer

Om texel marsvin

Et texel marsvin er et langhåret marsvin, som ikke har hvirvler men krøllet pels. Pelsen skal være så lang som muligt med en vækst på 2,5 cm. om måneden. Pelsen skal føles elastisk og texturen skal være rexet, som gør, at pelsen krøller og løfter sig fra dyret og virker fjedrende.  

Alle farver og farvekombinationer er tilladt.

Om sheltie marsvin

En sheltie er et marsvin uden hvirvlen og med glat pels. Pelsen skal være så lang som muligt med en vækst på 2,5 cm. om måneden.

Alle farver og farvekombinationer er tilladt.

Om coronet marsvin

En coronet marsvin er et langhåret marsvin, som har en glat pels med en roset i panden, som kaldes crest. Pelsen skal være lang og gerne vokse med 2,5 cm. om måneden. Pelsen er uden hvirvler og glat. Crested skal være midt i marsvin hoved, imellem øjnene og ører.

Om peruaner marsvin

En peruaner er et langhåret marsvin med glat pels. Bag på dyret er der to rosetter, der gør, at pelsen vokser fremad og henover dyret, som giver den karakteristiske pandelok. Pelsen skal være så lang som muligt og må gerne vokse 2,5 cm. om måneden.

Alle farver og farvekombinationer er tilladt.

Om lunkarya marsvin

En lunkarya marsvin er et langhåret marsvin med en ru og strid pels. Pelsen på maven er krøllet, og bag på marsvinet sidder der to rosetter, som gør, at pelsen vokser fremad og giver pandelokker.

Alle farver og farvekombinationer er tilladt.

Om alpaca marsvin

En alpaca er et langhåret marsvin med krøllet pels. Ligesom racen peruaner er der to rosetter bagpå marsvinet, der gør, at pelsen vokser fremad og henover hovedet. På denne måde får de den karakteristiske pandelok.

Alle farver og farvekombinationer er tilladt.

Ruhåret racer

Om abyssinier marsvin

Et abyssinier marsvin er et ruhåret marsvin med rosetter placeret symmetrisk på kroppen. Alle farver er tilladt.

Abyssinier marsvinet er den mest livlige og frække af marsvineracerne. De elsker løbeture på gulvene, og de er utrolig udadvendte mod mennesker. 

Læs mere i detaljer om abyssinier marsvinet.

Om rex marsvin

Et rex marsvin er et ruhåret marsvin, som har en opretstående og meget kruset pels. Et rex marsvin er typisk lidt mere ru og kruset i pelsen end en teddy. Men det er svært at se forskel på de to racer.

Alle farver er tilladt.

Om teddy marsvin

Navnet passer utrolig godt til udseendet af denne race, da et teddy marsvin ligner en bamse. Et teddy marsvin et et ruhåret marsvin med opretstående og kruset pels. De føles og ligner en levende bamse.

En teddy er typisk vildt med nus og hygge. De er meget rolige og fungerer rigtig godt til børn.

Alle farver er tilladt.

Om skinny marsvin

Marsvinet er også kendt for at være et "nøgen" marsvin, da et skinny marsvin kun har behåring i dele af hovedet, på benene og ved kønsdelene, hvor resten af kroppen er uden pels. Pelsen er ru og kruset.

Et skinny marsvin kræver en højere rumtemperatur på mindst 20 grader, da de ikke kan holde varmen lige så godt som andre marsvin med pels.

Kæledyr / ingen race

Om kæledyr marsvin

Hos hunde kalder man dem et gadekryds, hos marsvin kalder man dem "kæledyr". Når et marsvin ikke er en specifik race, så er deres race betegnet som kæledyr. Et marsvin af racen "kæledyr" må defor ikke være renracet. Marsvinet behøver heller ikke at have stamtavle i denne race.

Der findes mange opdrættere i Danmark, som opdrætter kæledyr, hvor de avler efter temperament og farver. I kan derfor finde marsvin med både hvirvler, glathårene, langhårede eller en blanding heraf, når I finder marsvin af racen kæledyr.

På billedet nedenfor ses marsvin, hvor racen er kæledyr. Marsvinet kunne ved første syn ligne en abyssinier pga. rosetterne, men marsvinet lever ikke op til standarden for en abyssinier.