Mad til marsvin - Hvad spiser marsvin?

Hvis du er ejer af et marsvin, ved du sikkert, hvor vigtigt det er at give dem et sundt og balanceret foder. Marsvine har specifikke ernæringsbehov, og det er derfor vigtigt at vælge foder, der opfylder disse behov.

Marsvin skal have en varieret kost, som består af 80% hø, 15% grøntsager og 5% tørfoder. Det primære foder er derfor hø, men for at sikre de nødvendige vitaminer og mineraler, skal der suppleres med tørfoder og grønt.

Herunder beskrives de tre primære kilder af mad til marsvin.

Hø er den vigtigste og primære del af marsvins foder, da de er pseudo-drøvtyggende stråspisere. Marsvin skal altid have adgang til hø af god kvalitet, da hø sikrer en god fordøjelse, og at deres tænder slides løbende. Marsvinets tænder vokser hele deres liv, og derfor skal de have mulighed for at slide dem ned, bl.a. ved at gnave i hø.

Hø indeholder dog ikke nok c-vitamin, som er yderst vigtigt for et sundt og rask marsvin. Derfor skal marsvin også have tørfoder og grønt.

 

Grøntsager og frugt 

15% af marsvinenes foder skal bestå af grøntsager og lidt frugt. Frugt skal gives i mindre mængder og gives som en snack, da de indeholder meget frugtsukker. Hvis du prøver nye grøntsager til dine marsvin af, så sørg for at vænne dem til det langsomt, så du undgår dårlig mave. Introducer marsvinene til nye grøntsager langsomt og giv dem lidt mere hen af vejen.

Er du i tvivl om, hvilke grøntsager og frugter dine marsvin må få? Så anbefaler jeg at kigge grøntlisten fra von Sortfod igennem.

Jeg kan anbefale at så dine egne grøntsager i haven, hvis der er mulighed for det. Jeg har god erfaring med frø fra Spirekassen.

Tørfoder

Som med mange andre dyr, kan det være en jungle at finde ud af, hvilket foder dine marsvin skal have. Der er desværre også ofte mange, som køber det billige tørfoder i supermarkedet, som ikke har det nødvendige næringsindhold, så dine marsvin har det bedst og lever et langt liv.

Du skal sikre dig, at tørfoderet til dine marsvin er produceret specifikt til marsvin og består af ensartede foderpiller, så marsvinene ikke sorterer i maden og kun spiser det lækre. Tørfoderet skal være tilsat c-vitamin, da det er et næringsstof, som marsvin skal have igennem kosten, da de ikke selv kan producere det.

Jeg anbefaler følgende tørfoder til marsvin:

  • Cavia Grass
  • Burgess Excel
  • Berkel
  • Cavia Complete