Bioaktiv bundstrøelse
Hvorfor er bioaktiv bundstrøelse overhovedet interessant at kigge på som bundstrøelse i marsvineburet?
Jeg valgte at teste BIOBED bioaktiv strøelse af, da det eftersigende kun skulle skiftes hver 2-3 måned. Det lyder jo fantastisk og vil betyde en helt del mindre rengøring end ved fx. måtter, som skal skiftes hver 3-4 dag.
Bioaktiv strøelse er som udgangspunkt ikke nyt, og det har i mange år været brugt især hos krybdyr. Det er dog nyt, at det er blevet noget, som man bruger til marsvin.
Til dem med udstillingsmarsvin, hvor marsvinene skal stå helt rene – så kan BIOBED ikke anbefales, da det især lige ved nyt bundstøelse kan gøre poterne lidt “beskidte” pga. jorden.
Hvad er BIOBED bioaktiv bundstrøelse?
Mærket på bundstrøelsen hedder BIOBED, som er et alternativ til spåner. Betegnelsen for denne type bundstrøelse er bioaktiv strøelse, da det er en spagnumfri blanding, der er rig på gavnlige mikroorganismer, som nedbryder organisk materiale (afføring) fra marsvinene.
BIOBED kan holde i langt længere tid en fx. spåner, da afføringen bliver nedbrudt organisk, så marsvinene går ikke i lort op til fødderne.
Ifølge producenten er fordelene ved BIOBED:
- Fri for støv
- Reducerer lugt
- Bioaktivt
- Høj sugeevne
Min erfaring
Jeg testede BIOBED af i to forsøg. Først i et bur og så i alle bure. Nu har jeg jo en del bure med 30-ish marsvin.
Første forsøg
Jeg har testet BIOBED af i et bur på 150×60 bestående af to voksne marsvin. Jeg brugte 36 liter BIOBED til det nævnte størrelse bur, så der er mindst 5 cm. bundstrøelse i højden. Hvis laget er tyndere, vil det ikke holde i så lang tid.
Det holdte i 1,5 måned, og det lugtede stadig ikke. Selv min kæreste med en meget følsom næse har stukket næsen ned i buret og kan ikke lugte noget.
Efter 1,5 måned har jeg dog lyst til at udskifte strøelsen, da alt afføring ikke bliver nedbrudt. Under husene og under høhækken, hvor de skider og tisser en del, kan der godt samle sig klumper af afføring nederst i bunden af strøelsen. Disse klumper har jeg dog fjernet over tid, men læs mere om dette i næste afsnit.
De to forsøgsmarsvin med BIOBED gik på måtter før, så de er vant til meget blødt underlag. BIOBED er ikke ligeså blødt, så de har i høj grad puttet mere i hængekøjen eller ovenpå en bunke hø end tidligere. Ikke sagt, at de ikke også tager en morfar midt i buret ovenpå kun BIOBED.
Ved spåner oplevede jeg, at de ofte faldt på gulvet, når marsvinene hoppede rundt i buret eller stod på kanten, så jeg lavede ikke andet end at feje. Ved BIOBED falder det ikke i samme grad ned på gulvet. Der kommer stadig en lille smule ned på gulvet, når marsvinene hopper rundt eller står på kanten, men det er begrænset.
Jeg oplevede små fluer i buret de efterfølgende dage, da jeg fyldte BIOBED på første gang. Jeg satte lidt eddike i et glas, og så var de væk ret hurtigt. Så de kommer med som en bonus i første runde, men de kommer ikke tilbage igen. Dette var dog i august, hvor jeg gjorde dette. Da jeg testede i november med alle burene, kom der ikke fluer.
Andet forsøg
For at BIOBED virker, er det fugtigt, når det lige kommer ud af posen. Jeg blev gjort opmærksom på, om der ikke blev for fugtigt på marsvineværelset, når BIOBED er lidt fugtigt i sig selv. Så jeg købte en fugtmåler, som jeg satte op inde i det ene hjørnebur helt inde i hjørnet i toppen, hvor der bliver varmest og mest fugtigt.
Da jeg lige skiftede til BIOBED i alle burene, så steg luftfugtigheden helt op til 67% med det samme. Det kunne ligefrem mærkes i rummet, når man fik derind. Luftfugtigheden lå på 57% før. Til sammenligning har vi en luftfugtighed i køkkenalrummet på 48%, så der er i forvejen mere fugtigt pga. alle marsvinene.
Jeg sørgede for at næste par dage at lufte en helt del ud, og efter 4 dage var luftfugtigheden på samme niveau som før, hvor marsvinene gik på måtter. På dette tidspunkt havde BIOBED også haft mulighed for at tørre ud, så det ikke var fugtigt mere.
Så ved udskiftning af mange bure til BIOBED, vil jeg anbefale enten at lufte rigtig godt ud, bruge en affugter eller kun skifte nogle af burene af gangen. Hvis I blot har 2-4 marsvin, så er det ikke et problem.
Sådan ser BIOBED ud efter en måned:
Midt i buret
Under et hus, hvor de ligger meget.
Vedligehold af BIOBED
Jeg læste lidt forskelligt om, hvordan man bedst kan få mikroorganismerne til at fortsat arbejde, så afføringen blev nedbrudt, og buret ikke begyndte at lugte. Her er, hvad jeg kom frem til, som har virket:
Når toppen af bundstøelsen blev meget tør, så sprøjtede jeg med lidt vand med en forstøver, så den blev “fugtig”. Samme mængde af fugtighed, som da jeg åbnede posen. Overfladen forbliver ikke våd eller fugtig, så der er ikke chance for vådt underlag til marsvinene.
Efter cirka 2 uger med bundstrøelsen, begyndte jeg at rode lidt rundt i bunden i de områder, hvor de skider og tisser meget. Hvis der lå store mængder lort i et hjørne, så fjernede jeg det. Jeg fjernede også klumper af lort under bundstrøelsen, som kom mellem 2-4 uger. For i de områder med meget lort, så virker det ikke til, at mikroorganismerne kan følge helt med, så der skal vi fjerne lidt selv. Dog lugter det stadig ikke.
Pris for BIOBED
BIOBED er i sig selv dyrt ift. spåner og måtter. Jeg startede ud med at købe 2×18 liter fra Plantorama, som kostede 180 kr. i alt. Det billigste ved køb af 2 poser af 40 liter er hos Danish Agro til 65 kr. pr. pose. Hvis man køber min. 39 stks i Land og Fritid fås de ned til 60 kr. for 40 liter.
Samlet pris for alle mine bure med BIOBED er cirka samme pris, som da jeg brugte spåner, når BIOBED kan holde sig i 1,5 måned.
Det mest positive ved BIOBED er den mindre affald så end ved spåner. Mængden af affald var virkelig træls med spåner, hvilket også til dels var grunden til, at jeg stoppede med spåner og gik over til måtter.