Marsvineunger
Det er en stor oplevelse af få marsvineunger. Både at få dem, når de er klar til at flytte hjemmefra, men også når de bliver født hjemme ved en selv.
Hvis I leder efter at købe marsvineunger, kan I se min salgsside. Jeg får løbende marsvineunger til salg. Hvis I selv vil til at avle, kan jeg anbefale at læse avlsvejledningen fra von Sortfod.
I dette blogindlæg kan I læse om:
- Fakta om marsvineunger
- Marsvinefødsel
- Kønsbestemmelse
Fakta om marsvineunger
Marsvin får typisk 3-4 unger per kuld. Deres fødselsvægt afhænger af antallet i kuldet, men de skal gerne ikke veje under 70 g. da de så vil være meget små. Hvis ungerne er for store, når de fødes, kan moren også have svært ved at skubbe dem ud.
Når marsvineungerne bliver født, er det normalt, at de taber sig lidt de første døgn. Derefter skal de dog tage gradvist på i vægt. Det er også meget normalt, at ungerne taber sig lidt, når de bliver taget fra moren, især hvis de skal flytte direkte ud i et nyt hjem, men det skal ikke ske i store mængder, for så er der noget galt.
Det kan ske, at ungerne vejer 300 g., før de bliver 4 uger gamle. Det er ikke et problem, heller ikke hvis det er hannerne, som vejer mere ift. at blive kønsmodne. Hannerne kan godt finde på at brumme og vrikke med røven, men hannerne er ikke kønsmodne, før de vejer 350 g. og er 4 uger gamle.
Marsvineunger begynder allerede fra første dag at undersøge buret og gå rundt. Jeg plejer at sige, at marsvin er helt færdigbagt, når de bliver født til forskel for fx. kaninunger og hvalpe, som ikke kan så meget.
Marsvineunger begynder også at nippe til hø og tørfoder inden for kort tid efter fødslen, selvom de primært lever af moderens mælk de første mange uger.
På billederne kan I se marsvineunger, som er mindre end 12 timer gamle.
Marsvinefødsel
Når marsvin går i fødsel, vil man ofte kunne se, at hun har veer. Nogle marsvin piver højlydt, når veerne indtræffer, andre marsvin er helt stille. Typisk føder de i et hus, hvor de føler sig trygge.
På videoen kan I se, hvordan marsvinemor går i cirkler og er lidt utilpas – hvilket jo er helt forståeligt. Hun giver et hyl fra sig, da ungen kommer ud.
Normalvis kan marsvinemor selv håndtere fødslen. Alle unger bliver født med en fosterhinde, som marsvinemor skal bide hul på, så ungen kan trække vejret. Det sker nogle gange, at marsvinemor er for langsom eller glemmer at pakke ungerne ud, og så dør ungerne desværre, da de så ikke kan trække vejret. Det sker for det meste kun, hvis moren er førstegangsfødende. Derfor kan det give mening at have en erfaren hun i buret samtidig, så hun kan hjælpe med et åbne fosterhinder og vaske ungerne.
Hvis I er så heldige at overvære fødslen og kan se, at marsvinemor ikke får pakket ungerne ud, kan I træde til og lave et lille hul på fosterhinden med en negl, så hinden kan trækkes væk fra ungens næse. Moren skal nok vaske resten af fosterhinden af.
Når ungerne er født, vil moderkagen komme ud, som moren vil spise. Det er utrolig vigtigt, at hun får spist moderkagen, da den indeholder vigtige vitaminer og mineraler for hende. Marsvineungerne kan tages op kort tid efter fødslen for at tjekke køn. Mormarsvin har typisk ikke noget imod det, men hvis hun viser utilfredshed med det, så lad ungerne blive.
Hvis der kommer dødsfødte unger, skal de fjernes hurtigt, efter navnlestrengen er bidt over af moren. Vi skal helst ikke have mormarsvin til at tænke for meget over de dødsfødte og blot have hende til at tænke på dem, som er i live. Hvis moren virker stresset og urolig, så lad den døde unge ligge, så vi ikke stresser hende endnu mere.
Marsvin kønsbestemmelse
Det kan være svært at kønsbestemme marsvin, når de er små. Det er nemmere, når de er voksne, for hannerne kan ikke helt skjule deres dele, når de er udvokset.
En god huskeregel er, at hannerne skal have et i, og hunnerne skal have et y.
Hanunge
Hununge